Kuchnia europejska - z czego słynie?
15.10.2009 | Autor: Beata Matuszewska | [ 0 komentarzy ] |
Do kawioru świetnie pasują bliny - cieniutkie placki z mąki gryczanej.
Źródło: Wikimedia Commons
Kuchnia europejska słynie z wielu potraw, których warto spróbować np. foie gras we Francji
Źródło: Wikimedia Commons
Croissant na śniadanie, wino do obiadu? Podróżując po Europie warto spróbować popularnych potraw i trunków. Kuchnia europejska posiada wiele specjałów, których smak koniecznie powinniśmy poznać.
Potrawy i trunki u sąsiadów
Szparagi - niemieckim specjałem są białe szparagi ugotowane w wodzie z dodatkiem wina, soli, cukru i masła. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z młodymi ziemniakami i szynką lub świeżo usmażonym omletem. Szparagi są drogim warzywem, im bielsze i grubsze laski, tym więcej kosztują. Świeże to takie, z których wypływa sok, gdy przetnie się je paznokciem.
Absynt - bardzo dobry jest piołunowo-anyżowy absynt z Czech. Trunek ten pije się z cukrem rozpuszczonym na łyżeczce zimnej wody. Koniecznie trzeba poczekać, aż spływająca woda zamieni cukier w syrop.
Kawior - rosyjskim frykasem jest zdecydowanie kawior. Najlepszy i zarazem najdroższy pochodzi z jesiotra. Kawior zaliczany jest do potraw luksusowych, obok szampana, trufli, ostryg i gęsich wątróbek. I to właśnie szampan bardzo lubi towarzystwo czarnego kawioru. Jego czerwona odmiana natomiast podawana jest do białego wina. Poza tym do kawioru świetnie pasują bliny - placki z mąki gryczanej. Kawior najlepiej jeść łyżką prosto z puszki, przy czym nie należy używać łyżek metalowych lub srebrnych, ponieważ ucierpi na tym jego smak. Najlepsza będzie łyżka z masy perłowej, ale gdy taką nie dysponujemy, użyjmy łyżki plastikowej.
Ciekawostką jest to, że żaden Europejczyk nie przyzwyczajony do konsumpcji kawioru, niezależnie od tego na jaką ilość go stać, nie zdoła zjeść więcej niż 100 g ziarenek.
Kuchnia europejska z północy Europy
Bidos - popularnym, norweskim przysmakiem jest bidos - mięso z renifera hodowanego przez mieszkańców dalekiej północy - Lapończyków (w Norwegii nazwa ta nie jest używana). Spożywane jest w postaci suszonej lub wędzonej z plackiem chlebowym lub serem zwarowym mającym konsystencję masła.
Bornholmczyk - inaczej pikling, wędzony śledź, przysmak Duńczyków. Wyspa Bornholm leżąca pomiędzy Polską, a Szwecją uchodzi za jego ojczyznę. Śledzia spożywa się w całości lub bez ości z surowym żółtkiem, cebulą, szczypiorkiem i rzodkiewkami. Najlepsze są świeżo wędzone. Smakosze uważają, że kilka godzin po uwędzeniu nie nadają się już do jedzenia. Dlatego jeśli próbować piklinga to tylko w jednej z duńskich wędzarni.
Kalakukko - najsłynniejszy fiński pasztet w cieście. Nadzienie przygotowywane jest z wieprzowiny lub ryb. Potrawa ma wiele zalet, można ją piec w dużych ilościach, długo przechowywać oraz spożywać na ciepło i zimno. Kalakukko łatwo pomylić ze zwykłym chlebem, ponieważ bardzo go przypomina z wyglądu.
Przysmaki Francuzów
Croissant - rogalik zjadany we Francji na śniadanie. Francuzi mogą się nim cieszyć dopiero od XVIII wieku za sprawą królowej Marii Antoniny, która przywiozła croissanty z Wiednia. Należy pamiętać, że najlepsze są chrupiące rogaliki maślane. Dlatego, aby nie stracić ich wyjątkowego smaku, powstrzymajmy się przed maczaniem ich w jakimkolwiek napoju.
Foie gras - odtłuszczona wątróbka z gęsi lub kaczek. Smakosze są zdania, że najlepszą można zjeść w Gaskonii we Francji. Będąc we Francji koniecznie trzeba spróbować tego rarytasu.
Trufle - niezwykle cenne grzyby, nie tylko we Francji. Mistrz francuskiej gastronomii Brillat-Savarin, określił je zaszczytnym mianem brylantów kuchni. Trufle są bardzo drogie, jednak ich smak i aromat jest wyjątkowo intensywny i stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Kuchnia europejska wiele by straciła, gdyby zabrakło w niej trufli. Wystarczy odrobina tego specjału, aby wątróbka czy pieczeń stała się rarytasem.
Crêpes - delikatne, francuskie naleśniki z białej pszennej mąki, jajek, masła i mleka. Crêpes podawane są na deser z cukrem, konfiturami lub kremem z kasztanów.
Smacznego!
Źródło: Culinaria, Kuchnie Europy