Twoja Europa - Praca i Studia za granicą oraz Unia Europejska

Paryż, Nowy Jork – to tam jest najwięcej restauracji dla krezusów

22.04.2016 Autor: Paulina Bogacz[ 0 komentarzy ]
Guy Savoy

Guy Savoy
Źródło: foter.com, autor: Christopher.Michel

Blisko 2,000 USD trzeba zapłacić w najdroższej restauracji na świecie za… obiad? Nie, to jest raczej doznanie kulinarne.

Blisko 2,000 USD trzeba zapłacić w najdroższej restauracji na świecie za… obiad? Nie, to jest raczej doznanie kulinarne.
Źródło: foter.com, autor: Charles Haynes

Blisko 2,000 USD trzeba zapłacić w najdroższej restauracji na świecie za… obiad? Nie, to jest raczej doznanie kulinarne.

Za amerykańskim wydaniem magazynu „Forbes” prezentujemy przegląd lokali, w których – aby zjeść – trzeba zostawić równowartość porządnego telewizora.

Osiem momentów w warszawskiej Atelier Amaro – pierwszej polskiej restauracji, która otrzymała gwiazdkę Michelin – kosztuje 320 zł, czyli około 85 USD. To bodaj najdroższe danie, jakie można zamówić w naszym kraju. Istnieje również kilka polskich restauracji, które oferują odpowiednio przyrządzonego bażanta czy kaczkę w niewiele niższej cenie. Tak, to całkiem sporo. Ale te ceny są wręcz śmiesznie niskie, jeśli porównamy je z tymi, jakie dyktują najdroższe restauracje na globie.


Sublimotion - Ibiza, Hiszpania (1,850 USD za osobę)


Restauracja jest dość młoda – działa dopiero dwa lata. Uruchomił ją znany hiszpański mistrz kuchni Paco Roncero. Lokal znajduje się w Hard Rock Hotel na wyspie Ibiza. W tej zawrotnej cenie blisko 2,000 USD oferuje ona kulinarne doznanie: trzygodzinne show, podczas którego gość otrzymuje do degustacji kilkanaście różnych przystawek, napojów i potraw. A to wszystko w specjalnej scenerii, przypominającej skrzyżowanie mostka kapitańskiego USS Enterprise (statek z serialu „Star Trek”), stołu konferencyjnego z sali posiedzeń zarządu globalnej korporacji wartej kilkadziesiąt miliardów dolarów i przestrzeni wirtualnej z filmu „Tron”.

Masa – Nowy Jork, USA (595 USD za osobę)


Nazwa tej restauracji, znajdującej się w Wielkim Jabłku, pochodzi od imienia jej właściciela – Japończyka o nazwisku Masa Tamayaka. Jest on mistrzem sushi, tak bardzo popularnego w Warszawie. Kiedyś było tu taniej, ale po tym, jak krytyk kulinarny „The New York Times” podał w wątpliwość stosunek, jakości do ceny (miał na myśli to, że jednak jest zbyt drogo...), właściciel postanowił to zmienić. No i jest o wiele drożej. Klientów, podobno, nie brakuje. Choć nie ustawiają się w kolejkach.

Restaurant Guy Savoy Monnaie de Paris – Paryż, Francja (525 USD za osobę)


Lokal znajduje się w budynku, w którym niegdyś funkcjonowała mennica. Stąd nazwa. I ceny. Widok na Luwr oraz Pont Neuf to taki mały, ale jakże przyjemny dodatek do doskonałej kuchni. Podana cena (525 USD) dotyczy 18-daniowej uczty „Innovations and Inspirations”, podczas której można spróbować grillowanego homara i zupy kalafiorowej z truflami. Ale spokojnie, da się zjeść także coś za mniej niż 100 USD.

Kitcho – Kioto, Japonia (475 USD za osobę)


To lokal z tradycją. I dziadek, i ojciec właściciela i szefa kuchni – którym jest Kunio Tokuoka – prowadzili ten biznes. Jak widać, z sukcesem. Najdroższa pozycja w karcie to uczta, składająca się z 10 różnych dań.

Ultraviolet – Szanghaj, Chiny (450 USD za osobę)


Coś na wzór hiszpańskiej Sublimotion. Problem w tym, że uruchomione dwa lata wcześniej. Pomysłodawca, Paul Pairet, dopracowywał swój pomysł od 1996 roku. I stworzył kulinarne doznanie, pieszczące zarówno podniebienia, jak i uszy (muzyką). Wystrój niemal jak w Sublimotion... Ale o procesie o plagiat nic nie słychać...

Joël Robuchon - Las Vegas, USA (425 USD za osobę)


Powiedzmy sobie szczerze: dla wielu osób odwiedzających świątynię hazardu cena, jaką dyktuje ta restauracja za najdroższe danie, wcale nie jest szokująca. Aby wytrzymać w środku, trzeba mieć iście amerykański gust – ten wielki, kryształowy żyrandol w czarno-biało-fioletowym wnętrzu... No cóż, mogło być gorzej – wnętrze mogło być różowe, a na ścianach mogły wisieć zdjęcia gwiazdek śpiewających do kotleta i żetonów... Uff.

Alain Ducasse au Plaza Athénée – Paryż, Francja (425 USD za osobę)


Teraz już wiadomo – Paryż ma dwie spośród dwunastu najdroższych restauracji na świecie. No cóż, miasto miłości i gwiazd kina, mody i kuchni. Nie mogło być inaczej. Pałacowo – futurystyczny wystrój ma coś w sobie. No i ten ser. I wyśmienite desery. I w cenie zawsze dwie lampki wina! Uwaga – tego nie ma u konkurencji (napoje i alkohol zazwyczaj nie są wliczone w cenę...)! „Normalny” zestaw lunchowy można otrzymać „już” za 210 USD.

L’Arpège – Paryż, Francja (400 USD za osobę)


No i Paryż po raz trzeci. Alain Passard prowadzi restaurację pewną i twardą ręką, utrzymując jakość na bardzo wysokim poziomie już od 20 lat. W 1996 roku L’Arpège otrzymała trzy gwiazdki od Michelin i wciąż je ma. Menu degustacyjne – które zawiera legendarne już zmiennocieplne jajo – jest dostępne również w wersji dla wegetarian (za 315 USD).

Urasawa - Beverly Hills, Kalifornia, USA (395 USD za osobę)


Lokal ten stworzył Hiro Urasawa, którego mistrzem był Masa Tamayaka (właściciel nowojorskiej Masa). Ceny, co prawda nie tak wygórowane, jak u mistrza, ale dostać się jest o wiele trudniej – wewnątrz jest ledwie 10 miejsc. Bez rezerwacji dokonanej z kilkudniowym wyprzedzeniem nie ma szans na konsumpcję.

Maison Pic - Valence, Francja (350 USD za osobę)


W 2007 roku Anne-Sophie Pic została czwartą kobietą w historii, która otrzymała trzy gwiazdki Michelin. Poszła w ślady ojca i dziadka. Oni także karmili w Maison Pic. Szkoda, że – jak to zwykle bywa – wystrój jest butikowy. To już staje się trochę nudne...

Per Se – Nowy Jork, USA (325 USD za osobę)


Obiad z widokiem na Central Park? Bezcenne. Za wszystko inne zapłacisz kartą. I to słono. Czy to się opłaca? Według krytyka kulinarnego “The New York Times”, Pete’a Wells’a: nie. A nawet: NIE (chodzi o tak stanowczo, donośnie, dobitnie wypowiedziane „nie”). No cóż, jeśli ktoś ma około 325 USD, z którymi nie wie, co zrobić, może iść do Per Se i się przekonać – o obiektywizmie dziennikarzy „NYT”.

Chef’s Table at Brooklyn Fare – Nowy Jork, USA (306 USD za osobę)


Rzutem na taśmę Nowy Jork remisuje z Paryżem 3:3. Dzięki malutkiej restauracyjce Chef’s Table at Brooklyn Fare (18 krzeseł). Wystrój jak w kuchni u przyjaciół. Dostać się tam niezmiernie trudno. Menu zmienia się codziennie. Dba o to César Ramirez. Proponuje on mix kuchni japońskiej i francuskiej. A także wino z dość pojemnej piwnicy (około 3 tys. butelek). W restauracji nie trzeba zostawiać napiwku. To dobrze, że zostanie coś na metro...

Autor:
Portal Skarbiec.biz S.A. największy, niezależny serwis o prawie, finansach i gospodarce.




...

Odsłon: 2229 | ranking >>


Komentarze Dodaj komentarz

Artykuł Paryż, Nowy Jork – to tam jest najwięcej restauracji dla krezusów nie został jeszcze skomentowany - bądź pierwszy!


Powiadamiaj mnie o nowych wypowiedziach do tego artykułu

Nie chcesz przepisywać tych słów? Zarejestruj się! (lub Zaloguj)


* pole obowiązkowe

-

Autor artykułu:

Paulina Bogacz Paulina Bogacz Redaktor TwojaEuropa.pl
Wyślij wiadomość | Zaproś do znajomych
Więcej artykułów autora >>

- Dziennikarstwo obywatelskie - dołącz do redakcji

Wiadomości z Europy i UERSS Wiadomości z Europy

Inny świat czy popkulturowa wioska? Kultura Nowość Inny świat czy popkulturowa wioska?

Promocja Portugalii na Web Summit 2016 w Lizbonie

Wybory prezydenckie w USA - komentarze ekspertów

Komisja zaleca przedłużenie tymczasowych kontroli na granicach wewnętrznych

Sejm przyjął uchwałę w sprawie CETA

PiS nie poprze Donalda Tuska na drugą kadencję w Radzie Europejskiej

więcej wiadomości z Europy >>

-

Oferty pracy za granicąRSS z ofertami pracy za granicą

Oferty pracy za granicą - przycisk Dodaj ofertę pracy za granicą

Pielęgniarka - Praca w Holandii 30.09.2019 Kraj: Holandia

Mechanik samochodowy 30.09.2019 Kraj: Holandia

zobacz wszystkie oferty pracy >>

-

Szkolenia i kursy unijneRSS wydarzenia w Europie

Szkolenia unijne - banner Dodaj ofertę szkolenia

zobacz wszystkie oferty szkoleń >>

-

Forum europejskie - dyskusje...

Ogłoszenia wszelkiehttp://www.rankinglokat.eu Rankinglokat.eu pisze: Polecam również świetną stronę z ubezpieczeniami OC http://www.tanieoc.net >> 19.07.2018 11:28     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkieMonter rusztowań z uprawieniami IPF Sp. z o.o pisze: IPF Group specjalizuje się w rekrutacji i organizacji zatrudnienia na rynku krajowym >> 30.04.2018 15:26     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkiePolska przychodnia w Londynie pisze: Polecam polską przychodnię w Londynie - Fast Medica, to zespół znanych >> 06.04.2018 09:10     Ogłoszenia wszelkie

Studia i nauka za granicąBezpłatna polska szkoła, dla dzieci przebywających za granicą. Wojtek Kyzik pisze: Ciekawy program! >> 02.03.2018 13:22     Studia i nauka za granicą

Ogłoszenia wszelkieProgram do magazynu Wojtek Kyzik pisze: A wygląda to cenowo? >> 02.03.2018 13:22     Ogłoszenia wszelkie

więcej grup dyskusyjnych >>

-

Ostatnio komentowane

Kupić, nie kupić!?! Apartament w Albanii... Kupić, nie kupić!?! Apartament w Albanii... Remiza OSP na wesele dla biednyc: Interesuje mnie nie tylko nabycie nieruchomości ale i całych gospodarstw, ziemi....

Kijów - metro, pociąg i nie... Takwdzpj: , https://sketimsnowic.site123.me/blog/nagpuri-video-mp4-mp3-download nagpuri_video_mp4_mp3_download,...

Boże Narodzenie w Szwecji ablahabla: xd

Praca w Austrii - umowa, urlop, wynagrodzenie... Teresa Kruczek: Mój mąż pracuje od sierpnia. Czy należy się mu 13i14 w firmie teampool?

-

Kalendarz wydarzeń RSS wydarzenia w Europie

więcej wydarzeń >>

-


Wszystkie

Wybierz kraj:

x
Cała Europa Unia Europejska Albania Andora Austria Belgia Białoruś Bośnia i Hercegowina Bułgaria Chorwacja Cypr Czarnogóra Czechy Dania Estonia Finlandia Francja Grecja Gruzja Hiszpania Holandia Irlandia Islandia Kazachstan Liechtenstein Litwa Łotwa Luksemburg Macedonia Malta Mołdawia Niemcy Norwegia Polska Portugalia Rosja Rumunia San Marino Serbia Słowacja Słowenia Szwajcaria Szwecja Turcja Ukraina Watykan Węgry Wielka Brytania Włochy