Kuchnia fińska - charakterystyka
12.11.2013 | Autor: Marlena Podsiedlik | [ 0 komentarzy ] |
Kuchnia fińska - dania rybne to podstawa
Źródło: http://www.sxc.hu/
Kalakukko - smażony w tłuszczu pieróg z żytniej mąki. Farsz wewnątrz niego składa się ze słoniny, kawałków mięsa i słodkowodnych ryb „muikku”
Źródło: wikipedia.org, autor: Rst2000
- Wybierasz się do Finlandii?
- Zarezerwuj hotel w Finlandii
- Wynajmij samochód w Finlandii
Finlandia zwana jest „krajem tysiąca jezior i lasów”, nie dziwi zatem fakt, że w kuchni fińskiej dominują ryby, grzyby oraz jagody. Zastanawiającym może być jednak uwielbienie Finów do mleka i wszelkich jego pochodnych.
Fińska kraina rybna
Finowie są prawdziwymi specjalistami w przygotowywania potraw z ryb słodkowodnych takich, jak szczupak, okoń, sielawa czy sieja. Rybołówstwo jest ważnym sektorem gospodarki fińskiej, w związku z tym świeże ryby są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Przyrządza się je w przeróżnych formach: smażone, gotowane, wędzone, pieczone w piekarniku, grilowane, marynowane, a także, po prostu solone. Regionem przodującym w wykorzystywaniu ryb jako podstawowego (obok mięsa renifera) składnika potraw jest Laponia. Najcharakterystyczniejszym daniem rybnym jest tutaj Lohikeitto, czyli zupa z łososia ze śmietaną. Pozostałe składniki stanowią gotowane ziemniaki i pory. Warzywa kuchni fińskiej nie odgrywają dużej roli. Jest to wynikiem trudnych warunków naturalnych, nie sprzyjających rozwojowi rolnictwa.
Mleczne szaleństwo w kuchni fińskiej
Podstawą diety fińskiej jest mleko. Produkt ten bywa niejednokrotnie wykorzystywany w zaskakujących dla Polaków zestawieniach m.in. ze śledziami i gulaszem. Finowie nie wyobrażają sobie dnia bez mleka. Piją je na śniadanie, do obiadu, a także między posiłkami. Szczególnie cenią sobie smak maślanki i zsiadłego mleka. Nienaturalnym jest dla nich popijanie posiłków ciepłymi napojami. Wybierają zwykle chłodne mleko lub po prostu wodę.
Bogactwo rodzajów pieczywa
Finowie preferują pieczywa pełnoziarnistego. Tradycyjnym chlebem, wyrabianym z mąki razowej jest Hapan ruisleipä. Ma on kształt pierścienia z otworem w środku, w wyniku czego przypomina oponę (fin. „ruisleipä”). Oprócz tego, fińskie piekarniane półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju słodkich bułek. W regionie Karelii popularne są tzw. bułki karelskie. To rodzaj pieczywa o nieco podłużnym kształcie, zawiniętego po bokach, w środku zaś nadziewanego ryżem, a czasem także ziemniakami lub jajkami.
Kuchnia fińska - charakterystyczne przysmaki
Jak każdy kraj europejski, także i Finlandia może poszczycić się potrawami charakterystycznymi tylko dla tej części kontynentu. Należą do nich m.in.:
- Kalakukko - smażony w tłuszczu pieróg z żytniej mąki. Farsz wewnątrz niego składa się ze słoniny, kawałków mięsa i słodkowodnych ryb „muikku”, które poławiane są w wodach pojezierza Saimaa,
- Karjalanpirakka - pierogi nadziewane mięsem, serem i kapustą,
- Mämmi - deser ze słodu, maki razowej, skórek owocowych i wody. Tradycyjna potrawa Wielkanocna,
- Poronpaisti – specjał Laponii, czyli pieczeń z renifera,
- Tippaleipä – czyli skandynawskie faworki.