Smaki i aranżacja kuchni na południu, w centrum i na północy Europy
18.05.2013 | Autor: Eliza Dyguda | [ 0 komentarzy ] |
Włoska pizza
Źródło: Wikimedia, jeffreyw
Cepeliny
Źródło: Wikimedia
- Wybierasz się do Finlandii?
- Zarezerwuj hotel w Finlandii
- Wynajmij samochód w Finlandii
Tak jak obywatele poszczególnych krajów Europy różnią się od siebie usposobieniem i temperamentem, tak i ich gusta kulinarne, a co za tym idzie aranżacja kuchni oraz używane w niej gadżety są odmienne.
Południe: Włochy – makarony, pizza i owoce morza
Kuchnia włoska to przede wszystkim przepyszne pasty podawane w towarzystwie aromatycznych ziół oraz soczystych warzyw. W kuchni włoskiej nie może zabraknąć bazylii, tymianku, rozmarynu, mięty czy oregano. Podstawą niemal wszystkich dań są pomidory, cebula, aromatyczny czosnek oraz oczywiście oliwki i oliwa z oliwek. Nie sposób nie wspomnieć tu o legendarnej włoskiej pizzy, której aromat skusiłby pewnie każdego. Bogactwo Morza Śródziemnego także jest doceniane przez Włochów – małże, ostrygi, krewetki oraz różne gatunki ryb należą do tradycyjnego menu Italii.
Ze względu na charakterystyczne menu, aranżacja kuchni we Włoszech jest specyficzna. W żadnej nie może zabraknąć specjalnej łyżki do spaghetti, która jest pomocna przy nakładaniu tego wyśmienitego dania. Popularnością cieszy się także nóż do krojenia pizzy. Nie do przeceniania jest również specyficzny trójzębny widelec, używany gdy naszym daniem są małże czy ślimaki. Bardzo użyteczne są także kosze na naczynia, oraz pojemniki na przyprawy, które pozwalają zachować porządek w naszej małej świątyni kulinariów.
Centrum: Litwa – ziemniaki, mąka i mięsa
W 1989 r. uczeni z Francuskiego Narodowego Instytutu Geografii ustalili, że centrum Europy znajduje się 26 km na północ od Wilna. Warto wiedzieć co jest podstawą jadłospisu osiadłych tam ludzi.
Tradycyjna litewska kuchnia to wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków oraz mąki: babki, pierogi, kołduny, kiszka oraz bliny, czyli grube placki z ziemniaków z nadzieniem mięsnym lub grzybowym. Na uwagę zasługują także cepeliny - duże pyzy z farszem mięsnym. Mięso w ogóle zajmuje bardzo ważne miejsce w litewskim menu, a jego wielbicielom polecamy szczególnie kindziuk, czyli bardzo suchą i pikantną wędlinę.
Jak już wcześniej wspomniano, podstawą litewskich kulinariów są przede wszystkim ziemniaki, mąka oraz mięso, dlatego też w żadnej kuchni nie może zabraknąć dużej stolnicy, wałka do ciasta, bardzo przydatne będą także specjalne nożyki do obierania ziemniaków oraz tarki.
Północ: Finlandia – ryby i mięso
Ze względu na dość surowy klimat, kuchnia fińska oparta jest przede wszystkim na potrawach mięsnych oraz rybach. Finowie stosunkowo rzadko jedzą warzywa i owoce ze względu na ich niewielką dostępność, jednak dosyć popularne są grzyby. Jedną z tradycyjnych potraw jest Karjalanpaisti, który przygotowywany jest z kilku rodzajów duszonych mięs – wołowiny, baraniny oraz cielęciny. Dania mięsne tradycyjnie podaje się z chlebem. W Finlandii jada się wiele ryb zarówno słodko jak i słonowodnych, wśród których dużym uznaniem cieszy się śledź poławiany w Bałtyku. Podaje się go zawijanego w sosie żurawinowym, z fasolą lub marynowanego.
Aranżacja kuchni w Finlandii bazuje przede wszystkim na dużych blatach i głębokich zlewach i ociekaczach, dzięki którym bez problemu przygotujemy mięso i ryby do dań. Bardzo przydatne są noże wszelakiej maści, począwszy na tych do pieczywa, poprzez noże do mięs, a skończywszy na skrobakach i nożach do ryb.
Jedna Europa – wielość smaków
Tak jak różni są Europejczycy, tak samo różne są ich gusta kulinarne, ulubione potrawy, użytkowane gadżety oraz aranżacja kuchni. Nie bójmy się eksperymentować, jeśli tylko mamy okazję to próbujmy nowych smaków, być może któreś z dań tak nas zachwyci, że na stałe wejdzie do naszego jadłospisu. Aranżacja kuchni we wszystkich krajach Europy jest odmienna, co jest zdecydowanie zaletą, gdyż śmiało możemy wydobyć coś dla siebie z każdej z nich.