Twoja Europa - Praca i Studia za granicą oraz Unia Europejska

Spożycie czekolady w Europie

13.11.2012 Autor: Justyna Dykas[ 0 komentarzy ]
ziarna kakao przed

ziarna kakao przed
Źródło: Wikipedia, autor: David Monniaux

Tabliczki czekolady - spożycie czekolady w Polsce jest wciąż niższe niż w innych krajach Europy

Tabliczki czekolady - spożycie czekolady w Polsce jest wciąż niższe niż w innych krajach Europy
Źródło: wikipedia, autor: André Karwath

drzewo kakaowca, to z ziaren jego owoców powstaje czekolada

drzewo kakaowca, to z ziaren jego owoców powstaje czekolada
Źródło: wikipedia, autor: Luisovalles

Makrofotografia z

Makrofotografia z
Źródło: wikipedia, autor: Domste

Z pewnością wielu z nas może wymienić jednym tchem różnorodne rodzaje czekolady. Przybliżmy zatem trochę historii - jak trafiła do Europy? Gdzie spożycie czekolady jest największe?

Czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak wygląda proces tworzenia czekolady przed uformowaniem ją w najbardziej znaną dla nas formę? Zatem jakie są początki kakao? Czy to owoc? Jak wygląda produkcja czekolady? Czy jest korzystna dla zdrowia? A jeśli tak, to w jakich dawkach?

Historia kakao


Kakao pierwotnie wywodzi się z głębi Amazonii. Roślina ta była obecna miliony lat przed pojawieniem się człowieka współczesnego. Dziś możemy wyróżnić jedynie kilka odmian. W dalekiej przeszłości, ludzie którzy po raz pierwszy docenili drzewo kakaowca, hodowali kilka rodzajów – ich zdaniem te, najsmaczniejsze.
Historia kakao sięga czasów Majów i Azteków. Znani byli nie tylko z osiągnięć w dziedzinie architektury stanowiące monumentalne zespoły przestrzenne, np. złożone ze świątyń na wysokich piramidach schodkowych, tarasy i pałace. Te dwie amerykańskie cywilizacje miały w zwyczaju picie napoju kakaowego podczas świąt religijnych i obrzędów. Co ciekawe, w tym regionie kulturowym ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły przez pewien czas nawet jako środek płatniczy.
Ziarno kakaowca jako pierwszy dostarczył do Europy Krzysztof Kolumb. Napój przygotowywany był według przepisu azteckiego króla Montezumy na dworze hiszpańskim. Dopiero w XVII w. ten wspaniały w smaku napój upowszechnił się wśród pozostałych elit europejskich.
Obecnie oryginalnego napoju kakaowego można skosztować w Muzeum Czekolady Cadbury w Birmingham w Anglii oraz w Muzeum Czekolady w Kolonii w Niemczech.


Produkcja czekolady


Nasiona z owoców kakaowca są bazą do wytworzenia wielu wyrobów cukierniczych, tj. tabliczek czekolady, mas czekoladowych, cukierków. Wyróżniamy trzy odmiany (ze względu na aromat):
- Criollo – Ameryka Środkowa i Karaiby, najrzadsza odmiana, najtrudniejsza w uprawie i najcenniejsza.
- Forastero – najbardziej popularna, o mocnym, czekoladowym smaku, lecz krótkotrwałym
- Tinitario – uprawiana na Trynidadzie, krzyżówka Criollo i Forastero.

Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na od 3 do 7 dni w celu uzyskania procesu fermentacji. Następnie ziarna są suszone na słońcu, ażeby zapobiec w ten sposób pleśni. Następnie ziarna kakaowca są palone i klasyfikowane na różnorodne gatunki, a na końcu mielone. Do wytworzenia 1 kg czekolady potrzeba od 300 do 600 ziaren. Ich liczba zależy od pożądanej zawartości kakao.
Największym producentem kakao jest Wybrzeże Kości Słoniowej, Nigeria, Ghana i Indonezja.


Zbawienny wpływ czekolady na zdrowie


Według „The Cochrane Library” niewielka dawka czekolady lub kakao może korzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze krwi. Czekolada zawiera potas (regulujący ciśnienie krwi), fosfor (odpowiedzialny za mocne kości), magnez i cynk (przeciwutleniacze). Naukowcy twierdzą, iż istnieją zdrowsze metody na obniżanie ciśnienia tętniczego niż spożycie czekolady, ponieważ ta zawiera zbyt dużo tłuszczu i cukru. Spożycie 100 gramów czekolady dziennie to 500 kalorii - czyli 1/4 dziennego zapotrzebowania kalorycznego kobiety. Flawonole obecne są również w fasoli, morelach, czerwonych winogronach, wiśniach i jabłkach. Ponadto występują w niższych stężeniach i co więcej, te produkty są znacznie mniej kaloryczne. Poza tym związki te poprawiają funkcjonowanie nerek, pomagają przy problemach z nadwagą, anemią, dną moczanową, cukrzycą i udarem mózgu oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Kilka lat temu Giovambattista Desideri, profesor chorób wewnętrznych i zdrowia publicznego na Uniwersytecie L'Aquila we Włoszech przeprowadziła badanie, gdzie sprawdzano wpływ flawonoli na poprawę funkcji poznawczych i ciśnienia krwi u osób w podeszłym wieku, którzy cierpieli na krótko i długoterminowa pamięć oraz zaburzenia myślenia, mogących być jednymi z czynników choroby Alzheimera. Podczas eksperymentu, osoby tym rodzajem zaburzeń spożywali kakao o różnym stężeniu flawonoli. U osób, które spożywały większą ilość tych związków, zaobserwowano poprawę – kojarzyli więcej informacji i szybciej rozwiązywali testy. Wcześniejsze badania wykazały, że gorzka czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca.


Spożycie czekolady w Unii Europejskiej


Spożycie słodyczy w Polsce wciąż jest dużo niższe niż w Europie Zachodniej. Według danych Polbisco przeciętny Polak zjada ok. 1,2 kg czekolady rocznie – czyli prawie 10 razy mniej niż Szwajcarzy, Niemcy i Belgowie.Niestety, ze wstępnych analiz wynika też, że tabliczki czekolady z czasem będą coraz mniejsze, a w mlecznych zawartość kakao spadnie. Lecz eksperci firmy doradczej KPMG twierdzą, iż globalny rynek czekolady w najbliższych pięciu latach będzie rosnąć w tempie 2 proc. rocznie. Jakiś czas temu udowodniono, że aż 13% tabliczek czekolady zawiera Zamiast kakao soję a np. zamiast truskawek - aromat z buraków. Według prawa UE, czekolada to wyrób, który zawiera nie mniej niż 25% miazgi kakaowej lub proszku i tłuszczu kakaowego. Największymi importerami ziaren kakaowca w Europie jest Holandia, Belgia i Niemcy.Przemysł czekoladowy na całym świecie zatrudnia ponad 14 mln pracowników.


Ciekawostka: najdroższą czekoladą na świecie jest „Porcelana” włoskiego producenta czekolady Amadei. (cena $90 za 450 g). Jest to pierwsza czekolada na świecie, składająca się z ziaren kakao wyłącznie jednej odmiany.



...

Odsłon: 7754 | ranking >>


Komentarze Dodaj komentarz

Artykuł Spożycie czekolady w Europie nie został jeszcze skomentowany - bądź pierwszy!


Powiadamiaj mnie o nowych wypowiedziach do tego artykułu

Nie chcesz przepisywać tych słów? Zarejestruj się! (lub Zaloguj)


* pole obowiązkowe

-

Autor artykułu:

Justyna Dykas Justyna Dykas Wyślij wiadomość | Zaproś do znajomych
Więcej artykułów autora >>

- Dziennikarstwo obywatelskie - dołącz do redakcji

Wiadomości z Europy i UERSS Wiadomości z Europy

Inny świat czy popkulturowa wioska? Kultura Nowość Inny świat czy popkulturowa wioska?

Promocja Portugalii na Web Summit 2016 w Lizbonie

Wybory prezydenckie w USA - komentarze ekspertów

Komisja zaleca przedłużenie tymczasowych kontroli na granicach wewnętrznych

Sejm przyjął uchwałę w sprawie CETA

PiS nie poprze Donalda Tuska na drugą kadencję w Radzie Europejskiej

więcej wiadomości z Europy >>

-

Oferty pracy za granicąRSS z ofertami pracy za granicą

Oferty pracy za granicą - przycisk Dodaj ofertę pracy za granicą

Fizjoterapeuta 11.11.2019 Kraj: Niemcy Miasto: Ulm

zobacz wszystkie oferty pracy >>

-

Szkolenia i kursy unijneRSS wydarzenia w Europie

Szkolenia unijne - banner Dodaj ofertę szkolenia

zobacz wszystkie oferty szkoleń >>

-

Forum europejskie - dyskusje...

Ogłoszenia wszelkiehttp://www.rankinglokat.eu Rankinglokat.eu pisze: Polecam również świetną stronę z ubezpieczeniami OC http://www.tanieoc.net >> 19.07.2018 11:28     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkieMonter rusztowań z uprawieniami IPF Sp. z o.o pisze: IPF Group specjalizuje się w rekrutacji i organizacji zatrudnienia na rynku krajowym >> 30.04.2018 15:26     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkiePolska przychodnia w Londynie pisze: Polecam polską przychodnię w Londynie - Fast Medica, to zespół znanych >> 06.04.2018 09:10     Ogłoszenia wszelkie

Studia i nauka za granicąBezpłatna polska szkoła, dla dzieci przebywających za granicą. Wojtek Kyzik pisze: Ciekawy program! >> 02.03.2018 13:22     Studia i nauka za granicą

Ogłoszenia wszelkieProgram do magazynu Wojtek Kyzik pisze: A wygląda to cenowo? >> 02.03.2018 13:22     Ogłoszenia wszelkie

więcej grup dyskusyjnych >>

-

Ostatnio komentowane

W centrum Polski głośno o biotechnologii W centrum Polski głośno o biotechnologii jLVHlqkDO: vcQzuxXGV

W centrum Polski głośno o biotechnologii... dGpPRMZeNKAw: iNFlGJnDtfX

WHO będzie debatować nad dokładniejszymi... CSKOhYxQrW: evKQMpwd

WHO będzie debatować nad dokładniejszymi... EnBsGDNFz: OIvHqcrT

-

Kalendarz wydarzeń RSS wydarzenia w Europie

więcej wydarzeń >>

-


Wszystkie

Wybierz kraj:

x
Cała Europa Unia Europejska Albania Andora Austria Belgia Białoruś Bośnia i Hercegowina Bułgaria Chorwacja Cypr Czarnogóra Czechy Dania Estonia Finlandia Francja Grecja Gruzja Hiszpania Holandia Irlandia Islandia Kazachstan Liechtenstein Litwa Łotwa Luksemburg Macedonia Malta Mołdawia Niemcy Norwegia Polska Portugalia Rosja Rumunia San Marino Serbia Słowacja Słowenia Szwajcaria Szwecja Turcja Ukraina Watykan Węgry Wielka Brytania Włochy