Twoja Europa - Praca i Studia za granicą oraz Unia Europejska

Kuchnia francuska - różnorodność smaków

23.05.2011 Autor: Emilia Urbańska[ 0 komentarzy ]
Croissanty

Croissanty
Źródło: http://www.wikipedia.org/

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami
Źródło: http://www.wikipedia.org/

ser Camambert

ser Camambert
Źródło: http://www.wikipedia.org/

Owoce morza

Owoce morza
Źródło: http://www.wikipedia.org/

Szampan

Szampan
Źródło: http://www.wikipedia.org/

Kuchnia francuska stereotypowo kojarzona jest głównie ze ślimakami i żabimi udkami. Jednakże jest ona niezwykle bogata i bardzo zróżnicowana.

Kuchnia francuska - ogólna charakterystyka



Kuchnia francuska
to różnorodność smaków, potraw oraz wyśmienitych win. Jest to jedna z najbardziej wyrafinowanych kuchni świata. Francja słynie z przepysznych ryb, owoców morza, a przede wszystkim serów i win. Nie brakuje również mięs: wołowina, drób, szczególnie cenione gęsie wątróbki czy pasztety to tylko niektóre mięsne przysmaki, które tu znajdziemy. Do przygotowania posiłków stosuje się różnego rodzaju warzywa, niezwykle popularne są bakłażany, szparagi, kabaczki, a także różne odmiany sałaty. Sałata często podawana jest jako oddzielne danie z oliwą, octem a także czosnkiem. Ważnym składnikiem są również przyprawy i zioła. Najsłynniejsze to oczywiście zioła prowansalskie, znane i stosowane na całym świecie. Ponadto dla regionu Prowansji charakterystyczną potrawą jest zupa rybna oraz ratatouille - potrawa składająca się z duszonych warzyw. W menu znaleźć możemy także skorupiaki - kraby, homary, krewetki oraz mięczaki - ostrygi i sławne ślimaki.

Od zupy przez bagietkę, tartę, aż po crème brûlée



Tradycyjny obiad nie obędzie się bez zupy, najbardziej znane z francuskich zup to: cebulowa, fasolowa a także zupa krem z dyni. Potrawy kuchni francuskiej znane są na całym świecie, słynna bagietka wyprodukowana przez piekarzy Napoleona oraz croissanty - lekkie rogaliki z ciasta francuskiego, to podstawa śniadania każdego Francuza. Podaje się do nich kawę lub kakao, a także masło i konfitury. Nie sposób również zapomnieć, że kojarzoną z Francją potrawą jest również tarta - składa się ona z kruchego ciasta oraz nadzienia, tu warianty mogą być przeróżne. Na przykład w regionie Pikardia położonym w północnej części kraju, można skosztować tarty z rabarbarem, natomiast w regionie Centre (w dolinie Loary) możemy spróbować tak zwanej tarty Tain z jabłkami. W roli nadzienia wystąpić mogą zarówno owoce, warzywa jak i grzyby. Nie sposób zapomnieć o słynnym deserze crème brûlée - przygotowywany z jaj, śmietany i cukru. Swoją nazwę - „przypalony krem” wziął od warstwy skarmelizowanego cukru wieńczącego to kulinarne arcydzieło. Dodaje się do niego wanilię lub czekoladę, co nadaje mu dodatkowy, smakowity aromat.
Warto pamiętać, że we Francji wymyślono omlety, suflety, musztardę czy majonez, a także takie dodatki, jak sos beszamelowy czy vinaigrette, które trwale przeniknęły także do naszej rodzimej kuchni.

Sery, wina i szampan


Ważnym elementem kuchni francuskiej są także sery. Możemy tu znaleźć ponad 370 gatunków tego przysmaku. W zależności od tego, w jakim regionie ser został wyprodukowany, nosi on charakterystyczne i niepowtarzalne cechy. Istotne są różne czynniki - sposób wegetacji, klimat, a przede wszystkim receptura przyrządzania. Sery możemy podzielić na różne kategorie - świeże, do gotowania, miękkie z czerwoną lub białą pleśnią, sery kozie oraz twarde. Nazwy takie, jak Camembert czy Brie nie budzą u nikogo zdziwienia, co świadczy o popularności tych przysmaków.
Na koniec jeszcze kilka słów o wyśmienitych napojach wyskokowych. Podobnie jak sery, również i wina posiadają cechy charakterystyczne, uwarunkowane danym regionem. W tym wypadku ważnym czynnikiem jest klimat, położenie geograficzne - smak i aromat wina jest zależny od warunków, w jakich dojrzewają owoce. Niezwykle istotny jest również czas leżakowania. Najbardziej znane rejony, w których produkuje się francuskie wina to: Bordeaux, Burgundia oraz Prowansja. Natomiast w regionie Champagne produkowany jest prawdziwy, królewski szampan. Można go podawać zarówno do dań głównych, jak i deserów. Pasuje do każdej okazji, nie tylko od święta.

Kuchnia francuska to bogactwo smaków i potraw, podział na regiony wpływa niezwykle korzystnie na różnorodność kulinarną. Pysznym mięsom polanym doskonałymi, lekkimi sosami z dodatkiem świeżych warzyw i winem zdecydowanie nikt się nie oprze.

Więcej na ten temat można znaleźć na stronach:
www.kuchnia.tv
www.przepisy.net


...

Odsłon: 7916 | ranking >>


Komentarze Dodaj komentarz

Artykuł Kuchnia francuska - różnorodność smaków nie został jeszcze skomentowany - bądź pierwszy!


Powiadamiaj mnie o nowych wypowiedziach do tego artykułu

Nie chcesz przepisywać tych słów? Zarejestruj się! (lub Zaloguj)


* pole obowiązkowe

-

Autor artykułu:

Emilia Urbańska Emilia Urbańska Wyślij wiadomość | Zaproś do znajomych
Więcej artykułów autora >>

- Dziennikarstwo obywatelskie - dołącz do redakcji

Wiadomości z Europy i UERSS Wiadomości z Europy

Inny świat czy popkulturowa wioska? Kultura Nowość Inny świat czy popkulturowa wioska?

Promocja Portugalii na Web Summit 2016 w Lizbonie

Wybory prezydenckie w USA - komentarze ekspertów

Komisja zaleca przedłużenie tymczasowych kontroli na granicach wewnętrznych

Sejm przyjął uchwałę w sprawie CETA

PiS nie poprze Donalda Tuska na drugą kadencję w Radzie Europejskiej

więcej wiadomości z Europy >>

-

Oferty pracy za granicąRSS z ofertami pracy za granicą

Oferty pracy za granicą - przycisk Dodaj ofertę pracy za granicą

Pomocnik (k/m) – Praca dla studentów bez znajomości j. niemieckiego 27.03.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Meppen

Malarz Proszkowy 25.03.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Niemcy, Bawaria, Badenia Wirtembergia

Ślusarz przemysłowy (k/m) – Niemcy 18.03.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Lipsk

Koordynator (m/k) z j. niemieckim 27.03.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Wietze

zobacz wszystkie oferty pracy >>

-

Szkolenia i kursy unijneRSS wydarzenia w Europie

Szkolenia unijne - banner Dodaj ofertę szkolenia

zobacz wszystkie oferty szkoleń >>

-

Forum europejskie - dyskusje...

Ogłoszenia wszelkiehttp://www.rankinglokat.eu Rankinglokat.eu pisze: Polecam również świetną stronę z ubezpieczeniami OC http://www.tanieoc.net >> 19.07.2018 11:28     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkieMonter rusztowań z uprawieniami IPF Sp. z o.o pisze: IPF Group specjalizuje się w rekrutacji i organizacji zatrudnienia na rynku krajowym >> 30.04.2018 15:26     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkiePolska przychodnia w Londynie pisze: Polecam polską przychodnię w Londynie - Fast Medica, to zespół znanych >> 06.04.2018 09:10     Ogłoszenia wszelkie

Studia i nauka za granicąBezpłatna polska szkoła, dla dzieci przebywających za granicą. Wojtek Kyzik pisze: Ciekawy program! >> 02.03.2018 13:22     Studia i nauka za granicą

Ogłoszenia wszelkieProgram do magazynu Wojtek Kyzik pisze: A wygląda to cenowo? >> 02.03.2018 13:22     Ogłoszenia wszelkie

więcej grup dyskusyjnych >>

-

Ostatnio komentowane

WHO będzie debatować nad dokładniejszymi regulacjami... WHO będzie debatować nad dokładniejszymi regulacjami... mgAZYiXDbHn: djhPosSxwNgE

WHO będzie debatować nad dokładniejszymi... ipovJMUzkSAsWjC: bXDjEylnrW

Naukowcy donoszą: dziura ozonowa... FzrfLWUIZlCMcQ: PFeqMvlkJyA

Naukowcy donoszą: dziura ozonowa... RkarPuqGjXBFVe: JrQtBKFomLlWgei

-

Kalendarz wydarzeń RSS wydarzenia w Europie

więcej wydarzeń >>

-


Wszystkie

Wybierz kraj:

x
Cała Europa Unia Europejska Albania Andora Austria Belgia Białoruś Bośnia i Hercegowina Bułgaria Chorwacja Cypr Czarnogóra Czechy Dania Estonia Finlandia Francja Grecja Gruzja Hiszpania Holandia Irlandia Islandia Kazachstan Liechtenstein Litwa Łotwa Luksemburg Macedonia Malta Mołdawia Niemcy Norwegia Polska Portugalia Rosja Rumunia San Marino Serbia Słowacja Słowenia Szwajcaria Szwecja Turcja Ukraina Watykan Węgry Wielka Brytania Włochy