Twoja Europa - Praca i Studia za granicą oraz Unia Europejska

Owady wchodzą do europejskiego menu?

24.01.2011 Autor: Dagmara Ikiert[ 1 komentarz ]
Hodowany na przykład w Holandii: pasikonik pospolity

Hodowany na przykład w Holandii: pasikonik pospolity
Źródło: Wikipedia

Targ smażonych owadów w Bangkoku

Targ smażonych owadów w Bangkoku
Źródło: Wikipedia

Od 2008 roku FAO zachęca do konsumowania insektów zamiast mięsa ze względów ekonomicznych oraz ekologicznych. Czy Europa zaakceptuje robaczaną haute cuisine?

Apetyczne statystyki



Na Zachodzie spożywanie insektów nadal pozostaje swego rodzaju kulinarnym tabu. Zgodnie z raportem FAO* opublikowanym w 2010 roku w Tajlandii, w ponad 100 krajach na całym świecie, praktyka ta jest zjawiskiem powszechnym. Szarańcza, mrówki, koniki polne czy najrozmaitsze larwy stanowią przysmaki zwłaszcza w Azji, lecz ich walory potrafią docenić również Afrykańczycy oraz mieszkańcy Ameryki Środkowej. FAO szacuje, iż ponad 1400 różnych gatunków insektów jest spożywanych regularnie przez prawie 2,5 miliarda ludzi ze wszystkich kontynentów. Dlaczego zatem w Europie smażona szarańcza nadal budzi ogólne zniesmaczenie? Obrzydzenie Europejczyków robaczaną dietą może wydawać się tym dziwniejsze, iż statystycznie każdy z nas co roku zjada około 500g insektów pod różnymi postaciami (przede wszystkim w owocach i warzywach). Ach, ta błoga nieświadomość!


Robaczana przyszłość?



Niestety, może się okazać w nie tak odległej przyszłości, iż ludzkość nie będzie miała wyboru między insektami a mięsem. Wraz z ocieplaniem się klimatu czy zmniejszaniem światowych zasobów wodnych, hodowla bydła czy trzody chlewnej staje się coraz droższa i bardziej uciążliwa. W przeciwieństwie do chowu zwierząt mięsnych, uprawa owadów pochłania znacznie mniejsze zasoby, dlatego też jawi się jako prawdopodobna alternatywa. Wyprodukowanie kilograma insektów wymaga zaledwie 2 kg warzyw, w momencie gdy do uzyskania kilograma mięsa konieczne jest ponad 10 kg zieleniny. Ekolodzy przepowiadają, iż w związku ze wzrostem populacji świata oraz zmniejszaniem się obszarów uprawnych, amatorzy krwistych steków będą zmuszeni najprawdopodobniej przerzucić się na szaszłyki z mrówek.

O tym, dlaczego owady są zdrowe i wartościowe



Pod względem higienicznym konsumpcja owadów nie stanowi żadnego zagrożenia. Jak już wspomniano, część konfitur, zup czy soków owocowych kupowanych przez nas na co dzień zawiera śladowe ilości robaków, które nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Entomolodzy podkreślają, że w społeczeństwie europejskim barierę przed spożywaniem owadów stanowią przede wszystkim uprzedzenia natury psychologicznej. Insekty postrzegane są nadal jako coś brudnego, szkodliwego i obrzydliwego. W rzeczywistości są one źródłem zdrowego, ekologicznego oraz, co najważniejsze, taniego białka, koniecznego do funkcjonowania organizmu ludzkiego. Ich zwolennicy zapewniają, że smakiem zbliżone są bardzo do orzechów laskowych. Osobiście nie potwierdzam tej opinii. Panierowane i smażone na głębokim oleju nieznane mi chrabąszcze, których miałam okazję kosztować na wyspie La Réunion na Oceanie Indyjskim, w niczym nie przypominały smakiem orzechów. Przyznać należy jednak, iż nie będąc świadomą konsumowanej potrawy, potrafiłam dostrzec jej walory smakowe.


Powolna kariera owadów w Europie



Mimo racjonalnych argumentów przekonywujących do wzbogacenia naszej kuchni o insekty, jak do tej pory jedynie garstka gastronomicznych smakoszy gustuje w larwach czy konikach polnych. Brytyjskiej firmie edible.com
udaje się sprzedać zaledwie kilka torebek smażonej mrówki-giganta czy lizaków ze skorpiona. Działalność tej oraz kilku innych tego typu spółek nadal pozostaje zaledwie w sferze kulinarnej fantazji. Można znaleźć jednak w europejskim społeczeństwie prawdziwych amatorów insektów. Francuskie stowarzyszenie Worgamic poważnie zastanawia się nad otwarciem restauracji serwującej wytworne potrawy, których głównym składnikiem miałyby być owady. Podobny projekt stworzenia nowego typu wykwintnej nouvelle cuisine, promowany jest przez Bugs organic food. Holenderska firma już teraz prowadzi dystrybucję batoników proteinowych z wołków zbożowych, w tym jednym z nielicznych krajów Europy, na terenie którego hoduje się insekty na skalę przemysłową, głównie pasikoniki oraz świerszcze.

* Food and Agriculture Organization of the Unites Nations.

...

Odsłon: 8172 | ranking >>


Komentarze: 1 Dodaj komentarz

Komentarze do artykułu Owady wchodzą do europejskiego menu?:

Komentarz

Bogumiła Urbańska

2011-11-25, 20:10

ciekawy artukuł, a i pomysł na biznes - jest to pewnie w Polsce nisza, tylko gdzie znaleźć jakiekolwiek informacje i kontakty w sprawie założenia hodowli konika polnego czy świerszcza????
a następnie rynek zbytu ???



Powiadamiaj mnie o nowych wypowiedziach do tego artykułu

Nie chcesz przepisywać tych słów? Zarejestruj się! (lub Zaloguj)


* pole obowiązkowe

-

Autor artykułu:

Dagmara Ikiert Dagmara Ikiert Wyślij wiadomość | Zaproś do znajomych
Więcej artykułów autora >>

- Dziennikarstwo obywatelskie - dołącz do redakcji

Wiadomości z Europy i UERSS Wiadomości z Europy

Inny świat czy popkulturowa wioska? Kultura Nowość Inny świat czy popkulturowa wioska?

Promocja Portugalii na Web Summit 2016 w Lizbonie

Wybory prezydenckie w USA - komentarze ekspertów

Komisja zaleca przedłużenie tymczasowych kontroli na granicach wewnętrznych

Sejm przyjął uchwałę w sprawie CETA

PiS nie poprze Donalda Tuska na drugą kadencję w Radzie Europejskiej

więcej wiadomości z Europy >>

-

Oferty pracy za granicąRSS z ofertami pracy za granicą

Oferty pracy za granicą - przycisk Dodaj ofertę pracy za granicą

Fizjoterapeuta 29.02.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Stuttgart

Fizjoterapeuta 04.03.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Tübingen

Pracownik produkcji (k/m) Wieszanie kur – Niemcy 28.02.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Haren(Ems)

Koordynator (m/k) z j. niemieckim 27.03.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Wietze

zobacz wszystkie oferty pracy >>

-

Szkolenia i kursy unijneRSS wydarzenia w Europie

Szkolenia unijne - banner Dodaj ofertę szkolenia

zobacz wszystkie oferty szkoleń >>

-

Forum europejskie - dyskusje...

Ogłoszenia wszelkiehttp://www.rankinglokat.eu Rankinglokat.eu pisze: Polecam również świetną stronę z ubezpieczeniami OC http://www.tanieoc.net >> 19.07.2018 11:28     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkieMonter rusztowań z uprawieniami IPF Sp. z o.o pisze: IPF Group specjalizuje się w rekrutacji i organizacji zatrudnienia na rynku krajowym >> 30.04.2018 15:26     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkiePolska przychodnia w Londynie pisze: Polecam polską przychodnię w Londynie - Fast Medica, to zespół znanych >> 06.04.2018 09:10     Ogłoszenia wszelkie

Studia i nauka za granicąBezpłatna polska szkoła, dla dzieci przebywających za granicą. Wojtek Kyzik pisze: Ciekawy program! >> 02.03.2018 13:22     Studia i nauka za granicą

Ogłoszenia wszelkieProgram do magazynu Wojtek Kyzik pisze: A wygląda to cenowo? >> 02.03.2018 13:22     Ogłoszenia wszelkie

więcej grup dyskusyjnych >>

-

Ostatnio komentowane

WHO będzie debatować nad dokładniejszymi regulacjami... WHO będzie debatować nad dokładniejszymi regulacjami... mgAZYiXDbHn: djhPosSxwNgE

WHO będzie debatować nad dokładniejszymi... ipovJMUzkSAsWjC: bXDjEylnrW

Naukowcy donoszą: dziura ozonowa... FzrfLWUIZlCMcQ: PFeqMvlkJyA

Naukowcy donoszą: dziura ozonowa... RkarPuqGjXBFVe: JrQtBKFomLlWgei

-

Kalendarz wydarzeń RSS wydarzenia w Europie

więcej wydarzeń >>

-


Wszystkie

Wybierz kraj:

x
Cała Europa Unia Europejska Albania Andora Austria Belgia Białoruś Bośnia i Hercegowina Bułgaria Chorwacja Cypr Czarnogóra Czechy Dania Estonia Finlandia Francja Grecja Gruzja Hiszpania Holandia Irlandia Islandia Kazachstan Liechtenstein Litwa Łotwa Luksemburg Macedonia Malta Mołdawia Niemcy Norwegia Polska Portugalia Rosja Rumunia San Marino Serbia Słowacja Słowenia Szwajcaria Szwecja Turcja Ukraina Watykan Węgry Wielka Brytania Włochy