Hiszpańskie karczochy na polskich polach
11.01.2010 | Autor: Piotr Anuszczyk | [ 1 komentarz ] |
Pąk karczocha
Źródło: WikipediaCommons
- Wybierasz się do Hiszpanii?
- Zarezerwuj hotel w Hiszpanii
- Wynajmij samochód w Hiszpanii
- Podobne tematy:
- Składanie wniosków o dopłaty bezpośrednie przesunięte do 15 czerwca
- Więcej swobody dla państw członkowskich w kwestii wykorzystania GMO w żywności
- Wspólna Polityka Rolna – oszustwa polskich rolników
- Hiszpania - inne artykuły:
- Polska uczestnikiem europejskiego projektu Coach4U
- Katalonia: opcja separatystyczna wygrywa wybory
- Hiszpania: 22% procent młodych pracuje dorywczo
Z drugiego krańca Unii Europejskiej jeszcze w tym roku ma do nas zawitać roślina, która dotychczas była uprawiana wyłącznie amatorsko. Czy Polacy podobnie jak Hiszpanie zachwycą się karczochami? Podobno są one wspaniałą podstawą smakowitych dań, leków, a także niezłym… środkiem opałowym.
W Hiszpanii rocznie produkuje się ponad 200 tys. ton karczochów. Roślina, która swoim wyglądem przypomina oset i w Polsce zapewne zostałaby uznana za chwast. Wkrótce mamy jednak docenić jego walory smakowe
Kampania reklamowa karczocha
Hiszpańska gmina Benicarlo przeprowadzi w tym celu kampanię promocyjną. Na początek do polski trafi 800 kg tych warzyw oraz kucharze, którzy pokażą co można z nich przygotować. Warzywa nieprzypadkowo pochodzić będą z gminy Benicarlo. Tamtejsi rolnicy posiadają tak bogate doświadczenie w ich uprawie, że warzywo z tego rejonu posiada własną markę miejsca pochodzenia, która jest chroniona przez Unię Europejską.
Ile to kosztuje?
Dzięki kampanii promocyjne świeże karczochy mają się wkrótce pojawić w supermarketach, pakowane na tackach po kilka sztuk „na spróbowanie”. W niektórych delikatesach są one dostępne już teraz w cenie 7,5 zł za sztukę, natomiast zalane oliwą z ziołami kosztują 29 zł za słoiczek (czyli ok. 100 zł za kg). Natomiast zainteresowani uprawą powinni wiedzieć, że 1 gram nasion to wydatek 2-3 zł zależnie od odmiany.
Uprawa karczochów w Polsce
W naszym kraju uprawą tych warzyw od dziesięciu lat zajmuje się m.in. Jarosław Duda ze Stręgoborzyc. Na słonecznym stoku, na glebach II klasy przyjęły się dwie odmiany Green Globe oraz Imperial Star. Pomimo iż w polskich warunkach karczoch jest rośliną sezonową to jak zapewnia pan Jarosław można utrzymać i kilkuletnią plantację. Z jego obserwacji wynika, że wyprodukowania rozsady na 10 arów potrzeba 0,2 kg nasion. W polskich warunkach uzyskuje się do ok. 15 kwiatostanów z rośliny, z których każdy waży ok. 0,5 kilograma.
Karczochy – przepisy kulinarne
Pomoże wątrobie i ogrzeje zimą
Interesujące są właściwości zdrowotne tego warzywa. Przygotowany z niego wyciąg zawiera cynaryny, flawonoidy, garbniki, inulinę, enzymy, witaminy (prowitaminę A, niacynę, witaminę C), minerały (wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo). Składniki te sprzyjają produkcji odpowiedniej ilości żółci oraz trawieniu białek i tłuszczów. Dlatego też wyciąg z karczocha jest często składnikiem preparatów na trawienie dostępnych w aptekach.
Okazuje się także odpowiednio dobrane gatunki mogą okazać się niezłym paliwem. Odmiany o zmienionym genomie wyrastają na wysokość 3 metrów i mają 7 metrowe korzenie. Rośliny te można podcinać siedem razy w ciągu roku. Tak pozyskana biomasa skupowana jest przez niektóre hiszpańskie elektrownie.
Źródła: poradnikogrodniczy.pl, gadar.pl, almamarket.pl, polonia.wp.pl
Przepisy na karczochy
Dla tych, którzy miejsce karczochów widzą przede wszystkim na stole już teraz podsuwamy apetyczny przepis jak je przygotować:
Arek po karczochu
2015-02-09, 22:22
Zjadłem karczochy i wciągnąłem się w prochy. Nie jedzcie ich bo skończycie przy kresce na lustrze czesto na plaży w Ustce. Zjadłem tez zielone liście i poczułem sie mgliście i miałem problemy z karczochem tym co powiedział idź za prochem...