Twoja Europa - Praca i Studia za granicą oraz Unia Europejska

Kuchnia węgierska - ostre znaczy dobre

08.12.2009 Autor: Aneta Kaczmarek[ 0 komentarzy ]
Kuchnia węgierska posiada swój podstawowy składnik, którym jest papryka

Kuchnia węgierska posiada swój podstawowy składnik, którym jest papryka
Źródło: www.commons.wikimedia.org

Gulasz w tradycyjnym kociołku

Gulasz w tradycyjnym kociołku
Źródło: www.commons.wikimedia.org

Jednym z ulubionych deserów wielu Węgrów są naleśniki

Jednym z ulubionych deserów wielu Węgrów są naleśniki
Źródło: www.commons.wikimedia.org

Kuchnia węgierska to bogactwo smaków i aromatów. Doskonałe gulasze, ostre papryczki, wykwintne wina i desery przez wielu smakoszy uznawane są za najsmaczniejsze potrawy świata.

Typowe węgierskie przyprawy


Nie ma osoby, której kuchnia węgierska nie kojarzyłaby się z papryką i pikantnymi przyprawami. I słusznie, bowiem najpopularniejszymi składnikami wielu potraw są cebula, czosnek, pieprz, majeranek, kminek, szafran, oregano, tymianek i papryka. Kucharze na Węgrzech używają ponad 1000 odmian papryki, w tym słodką, sygietyńską, kolczyńską, chilli oraz niezwykle ostrą paprykę czereśniową. Setna część łyżeczki najostrzejszej odmiany jest w stanie poważnie podrażnić gardło. Papryka używana jest w postaci sproszkowanej jak również świeżej. Według węgierskiego powiedzenia, gospodyni domowa przygotowując posiłek stawia na stole słoik papryki i zastanawia się, co do niej dodać. W większości przepisów na 1 – 1,5 kg mięsa zaleca się 200 g papryki. Popularnym dodatkiem do dań duszonych są pomidory.

Potrawy mięsne i rybne


Najsłynniejszą węgierską potrawą jest perkolt i jego odmiany: gulasze, paprykarze i fokanie. Perkolt to kawałki mięsa, obsmażane i duszone w małej ilości sosu. Gulasze różnią się od nich tym, że mięso krojone jest w większe kawałki, mają więcej sosu i zawierają w składzie pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, paprykę i kluseczki. Najczęściej podawane są z kaszą lub ziemniakami. Gulasze przygotowuje się w kociołkach wieszanych na łańcuchach, pod którymi płonie ogień. Do paprykarzy pod koniec duszenia dodaje się kwaśną śmietanę. Fokanie z kolei gotuje się z mięsa pochodzącego z podgardla, które doprawione papryką i pieprzem tworzą pikantny sos. W kuchni węgierskiej rzadko używa się cielęciny czy drobiu. Popularne natomiast są wołowina, wieprzowina, dziczyzna oraz baranina.
Węgrzy specjalizują się w daniach rybnych. Najczęściej używają do nich ryb słodkowodnych, głównie karpi, sandaczy, faroszy i czeczugi. Najpopularniejszą potrawą jest zupa rybaków, zwana Halasze. Węgierscy kucharze do zagęszczania i przyprawiania potraw używają śmietany, a do smażenia i duszenia mięsa smalcu wieprzowego oraz słoniny.

Kluski


Według znawców tematu, kuchnia węgierska przejęła z naszej rodzimej kuchni popularność klusek. Najsłynniejszymi są galuszki, tsipekti i tarhonye. Pierwsze to rodzaj kładzionych klusek przygotowywanych z mąki i jaj, drugie przypominają polskie zacierki, zaś ostatnie to kluski robione z bardzo ścisłego ciasta o kształcie kuleczek wielkości grochu.

Galuska - zrób to sam!
2 jajka
szczypta soli
400g mąki
4 łyżeczki oleju
Jajka rozrobić z 200 ml wody i szczyptą soli. Dodać tyle mąki, by wyrobić lekkie, lejące się ciasto. Nastawić garnek z osoloną wodą z dodatkiem oleju. Gdy woda będzie wrzeć, nad garnkiem przetrzeć ciasto przed dużą tarkę lub sitko z dużymi otworami, tak, by wypadające kluseczki wpadały prosto do wody. Gotować kilka minut. Po wyjęciu i dokładnym odsączeniu obsmażyć na złoto na tłuszczu.

Wina i desery


Kuchnia węgierska obfituje w bogactwo win. Smakosze uważają, że w niczym nie ujmują winom włoskim czy francuskim. Do najsłynniejszych należą: Tokaj Aszu, Tokaj Szamorodny, Rizling, Furmint, Medoc Noir, Kadarka, Burgund oraz Muskataly i Ezejro. Narodowym trunkiem jest pálinka, wódka podwójnie pędzona z zacieru owocowego. Uznaniem cieszą się również groszkówka i morelówka.
W przypadku deserów na szczególną uwagę zasługują mignon. To niewielkie ciasteczka, polewane likierem lub marcepanem. Typowym węgierskim deserem są naleśniki nadziewane masą orzechową i polewane sosem czekoladowym, lub popularne również w kuchni polskiej, naleśniki z konfiturami lub twarogiem i bakaliami. Alternatywą na prosty i smaczny deser są knedle na słodko z serem i owocami. Tradycyjnym deserem węgierskim jest również tort Dobosa, przygotowywany z płatów biszkoptowych przekładanych kremem czekoladowo - orzechowym ze szklistą glazurą na górze.

Źródła:
www.nawidelcu.pl
www.wielkiezarcie.pl
www.budapeszt.infinity.waw.pl



...

Odsłon: 11501 | ranking >>


Komentarze Dodaj komentarz

Artykuł Kuchnia węgierska - ostre znaczy dobre nie został jeszcze skomentowany - bądź pierwszy!


Powiadamiaj mnie o nowych wypowiedziach do tego artykułu

Nie chcesz przepisywać tych słów? Zarejestruj się! (lub Zaloguj)


* pole obowiązkowe

-

Autor artykułu:

Aneta Kaczmarek Aneta Kaczmarek Wyślij wiadomość | Zaproś do znajomych
Więcej artykułów autora >>

- Dziennikarstwo obywatelskie - dołącz do redakcji

Wiadomości z Europy i UERSS Wiadomości z Europy

Inny świat czy popkulturowa wioska? Kultura Nowość Inny świat czy popkulturowa wioska?

Promocja Portugalii na Web Summit 2016 w Lizbonie

Wybory prezydenckie w USA - komentarze ekspertów

Komisja zaleca przedłużenie tymczasowych kontroli na granicach wewnętrznych

Sejm przyjął uchwałę w sprawie CETA

PiS nie poprze Donalda Tuska na drugą kadencję w Radzie Europejskiej

więcej wiadomości z Europy >>

-

Oferty pracy za granicąRSS z ofertami pracy za granicą

Oferty pracy za granicą - przycisk Dodaj ofertę pracy za granicą

Komisjoner (k/m) kompletowanie zamówień 23.07.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Geisenfeld

Praca na wakacje dla studentów i uczniów - Niemcy 16.07.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Bydgoszcz

Komisjoner/Pracownik magazynu (k/m) - Niemcy 15.07.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Północno-zachodnie Niemcy

Elektryk przemysłowy (k/m) - Niemcy 31.07.2020 Kraj: Niemcy Miasto: Garrel

zobacz wszystkie oferty pracy >>

-

Szkolenia i kursy unijneRSS wydarzenia w Europie

Szkolenia unijne - banner Dodaj ofertę szkolenia

zobacz wszystkie oferty szkoleń >>

-

Forum europejskie - dyskusje...

Ogłoszenia wszelkiehttp://www.rankinglokat.eu Rankinglokat.eu pisze: Polecam również świetną stronę z ubezpieczeniami OC http://www.tanieoc.net >> 19.07.2018 11:28     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkieMonter rusztowań z uprawieniami IPF Sp. z o.o pisze: IPF Group specjalizuje się w rekrutacji i organizacji zatrudnienia na rynku krajowym >> 30.04.2018 15:26     Ogłoszenia wszelkie

Ogłoszenia wszelkiePolska przychodnia w Londynie pisze: Polecam polską przychodnię w Londynie - Fast Medica, to zespół znanych >> 06.04.2018 09:10     Ogłoszenia wszelkie

Studia i nauka za granicąBezpłatna polska szkoła, dla dzieci przebywających za granicą. Wojtek Kyzik pisze: Ciekawy program! >> 02.03.2018 13:22     Studia i nauka za granicą

Ogłoszenia wszelkieProgram do magazynu Wojtek Kyzik pisze: A wygląda to cenowo? >> 02.03.2018 13:22     Ogłoszenia wszelkie

więcej grup dyskusyjnych >>

-

Ostatnio komentowane

W centrum Polski głośno o biotechnologii W centrum Polski głośno o biotechnologii gnGKeuElhI: nqOJGjBtK

Naukowcy donoszą: dziura ozonowa... XpDakwEfUB: PJDdRqBAbfixTl

WHO będzie debatować nad dokładniejszymi... qwexmjWoTvsDHN: iHnAkLygU

Praca w Szwecji - zapotrzebowanie... Skwierczyński Maciej: Witam serdecznie nazywam się Maciej Skwierczyński Jeśli oferta pracy w Szwecji...

-

Kalendarz wydarzeń RSS wydarzenia w Europie

więcej wydarzeń >>

-


Wszystkie

Wybierz kraj:

x
Cała Europa Unia Europejska Albania Andora Austria Belgia Białoruś Bośnia i Hercegowina Bułgaria Chorwacja Cypr Czarnogóra Czechy Dania Estonia Finlandia Francja Grecja Gruzja Hiszpania Holandia Irlandia Islandia Kazachstan Liechtenstein Litwa Łotwa Luksemburg Macedonia Malta Mołdawia Niemcy Norwegia Polska Portugalia Rosja Rumunia San Marino Serbia Słowacja Słowenia Szwajcaria Szwecja Turcja Ukraina Watykan Węgry Wielka Brytania Włochy